vineri, 29 februarie 2008

Aici si acum. Calea Zen. Osho.

Trecutul si viitorul au fiecare cate o durata in timp.


Cat dureaza insa clipa prezenta? Cum poate fi ea masurata?



Este imposibil! Pur si simplu, ea nu face parte integranta din timp. Prezentul reprezinta punctul de intersectie intre eternitate si timp.


Traieste in prezent! Focalizeaza-te asupra prezentului, asupra manierei in care poti trai in acesta: cum te poti desprinde de trecutul care nu mai exista si ce poti face pentru a nu te mai implica in viitorul care nu exista inca, fiind totusi centrat, inradacinat in realitatea actuala.


Intreaga abordare a zenului este orientata asupa clipei prezente. Tocmai de acceea poate crea o punte de legatura intre trecut si viitor, intre Orient si Occident, intre trup si suflet. El poate aduce laolalta chiar si lumile imposibil de unit: lumea in care traim si lumea sacra.


Transforma obisnuitul in extraordinar, profanul in sacru. Sterge linia de demarcatie dintre aceasta lume si Divinitate. Traieste aici si acum.

4 comentarii:

SoBun spunea...

Aici si acum ... un principiu demn de urmat ... prea multi traiesc in trecut, prea multi planifica totul, uitand ca ceea ce avem cu siguranta e clipa de acum...

Cosmin Grapini spunea...

Adevăratul timp este un punct care se numeşte "acum", înţepat de o infinitate de drepte care se numesc alegeri în viaţă.
(Ioan Gyuri Pascu - În căutarea armoniei)

Acum e momentul sa visezi, acum e momentul sa experimentezi, acum e momentul sa traiesti. Nu exista un moment mai bun decat ACUM. Nici o amanare nu este justificata ci doar regretata... Iar cand regretam timpul pierdut nu facem altceva decat sa pierdem alt timp... Asadar sa traim azi, acum, aici!!!

Anonim spunea...

Si eu cred ca trebuie traita ziua de azi numai ca as adauga un mic comentariu:
din punctul meu de vedere clipa prezenta implica doua componente (prima prin care traiesti efectiv momentul si a doua in care alegi pentru ce vei face in "acum-ul" de maine"). Daca a doua componenta n-ar mai exista atunci e posibil ca atunci cand "maine" devine "acum" sa nu-ti placa ce "acum" gasesti.

Pentru mine trecutul, prezentul si viitorul nu sunt in antiteza ci se completeaza frumos intr-un mod firesc: astazi traiesc ce am ales in "acum-ul" de ieri si aleg ce voi trai in "acum-ul" de maine.

Cel putin asa simt eu :).

Cu drag,

Simona

Anonim spunea...

P.S. Nu stiam citatul lui Ioan Gyuri Pascu dar e superb :), exact ce spuneam, un acum permanent in care alegem :).

S